Tips voor zorgverleners

♥ Toets de kennis en bezorgdheden van de zorgvrager af.
Welke nood aan informatie en begeleiding is? Wat is er reeds gekend over de aandoening? Wat kunnen we als zorgverlener nog betekenen voor de patiënt en zijn naasten?


♥ Gebruik illustraties en animaties ter verduidelijking van de aangeboren hartafwijking. Uit onderzoek is gebleken dat dit een positief effect heeft op de situatie en het begrip van de aandoening.


♥ Vermijd het gebruik van vakjargon en herhaal enkele keren de gegeven informatie op verschillende tijdstippen.


♥ Wees empathisch. Zowel de patiënt als de ouders ondergaan een moeilijke periode, hou hier voldoende rekening mee (tijdstip van mededelen, manier en het effect).


♥ Geef verschillende websites mee. Dit om te voorkomen dat ouders zelf informatie opzoeken, met het risico op wetenschappelijk onjuiste websites.


♥ Multidisciplinaire samenwerking is een must. Toets individueel af welke behoefte de zorgvragers hebben aan verdere begeleiding (psycholoog, maatschappelijk werker, OCMW).


♥ Hou rekening met de situatie van de zorgvragers. Religie en culturele factoren spelen steeds een rol in het verwerkings- en beslissingsproces.


♥ Verwijs naar bestaande steungroepen. Uit onderzoek is gebleken dat dit helpvol blijkt te zijn in het verwerkingsproces.

♥ Geef de zorgvrager een telefoonnummer van een contactpersoon die steeds bereikbaar is. Dit stelt de zorgvragers gerust, wetende dat ze ergens terecht kunnen.

♥Kom op een andere dag nog eens terug op een eventuele vraagmoment bij de ouders, zodat de ze het even hebben kunnen laten bezinken en of ze alles begrepen hebben.

♥ Zeg rechtuit wat er aan de hand is. Schets daarna een ruimer beeld.

♥ Zoek je tips omtrent beweging? Ga dan naar het deeltje over sport en ontspanning!