Gesloten hartoperatie
Bij deze operatie blijft het hart werken. Er wordt een insnede gemaakt in de borstkas om via het borstbeen of tussen de ribben naar het hart te begeven. Tijdens de operatie wordt er gebruikgemaakt van drains, in tegenstelling tot een openhartoperatie, om een gecontroleerde afloop van bloed en vocht te verzekeren. Daarna is de monitoring van de baby van belang en volgt een inlichting van de arts.
Open hartoperatie
Een openhartoperatie is een ingreep aan het hart of de grote longbloedvaten in de borstkas. Bij deze operatie wordt de borstkas geopend om de afwijking te kunnen herstellen. Het is noodzakelijk om bij de uitvoering hiervan het hart en de longen even stil te leggen. De werking van deze organen wordt overgenomen door een hart-longmachine. Eenmaal deze machine zijn functie uitvoert, kan er medicatie toegediend worden om de eigen hartwerking even te stoppen. Wanneer de afwijking aan het hart hersteld is, wordt het hart weer op gang gebracht. Hierna zal de neonaat intensief bewaakt worden met met o.a. beademing, controle hartfunctie en andere apparatuur.
Een pacemaker
Dit wordt voornamelijk bij hartritmestoornissen gebruikt. Er wordt een elektrisch apparaat in de borstholte geplaatst om het hartritme te registreren en de afwijking te corrigeren door elektrische prikkels toe te dienen die het hartritme doen herstellen.

Hartkatheterisatie

Er wordt met een katheter/buisje via de lies in de bloedvaten naar het hart gegaan. Hiervoor dient de baby onder volledige verdoving gebracht te worden omdat het van belang is dat men stilligt. Eenmaal in het hart wordt er een ballonnetje opgeblazen om de vernauwing te herstellen. Ouders mogen bij het in- en uitslaap moment aanwezig zijn. Hierna dient nog een echo ter evaluatie te gebeuren.