Transpositie van de Grote Vaten

Wat is het

Bij deze aangeboren hartafwijking zijn de grote lichaamsslagader (aorta) en de longslagader van positie gewisseld en dus met de verkeerde kamer verbonden. Hierdoor wordt het zuurstofarme bloed, afkomstig van het lichaam, terug gepompt naar het lichaam, terwijl het zuurstofrijke bloed teruggepompt wordt naar de longen. Voor de geboorte vormt dit defect nog geen probleem aangezien de baby nog niet ademt.

Na de geboorte zal de normale bloedcirculatie toch mogelijk zijn door de aanwezigheid van twee natuurlijke verbindingen. Deze zorgen ervoor dat er menging ontstaat van zuurstofrijk en -arm bloed.

  1. De ductus arteriosus, een buisvormige verbinding tussen de aorta en longslagader, waardoor zuurstofarm bloed van de linkerkamer naar de rechterkamer, richting de longen kan stromen.
  2. het foramen ovale, de opening in het tussenschot van de voorkamers, tussen de rechtervoorkamer en de linkervoorkamer zorgt ervoor dat er nog zuurstofrijkbloed naar de rechtervoorkamer kan stromen waardoor het lichaam van zuurstof voorzien wordt.

Symptomen

Doordat het lichaam enkel wordt voorzien van zuurstofarm bloed, zal de zuigeling een blauwe verkleuring van de huid vertonen. Ook een bemoeilijkte ademhaling en voedingsproblemen zijn herkenbare symptomen voor de aanwezigheid van een hartafwijking.

Behandeling

Het is van groot belang dat de bevalling in een gespecialiseerd ziekenhuis gebeurd, waar een kindercardioloog en hartchirurg aanwezig zijn. Vanaf de geboorte moeten deze kinderen prostaglandines krijgen via een infuus om de ductus arteriosus open te houden. Wanneer dit onvoldoende is om voldoende bloedvermenging te bekomen, dient

het foramen ovale vergroot te worden. Dit kan door middel van een hartkatheterisatie (Rashkind-procedure), waarbij men met behulp van een ballonkatheter het foramen ovale openscheurt. Dit is levensnoodzakelijk voor uw kindje aangezien deze verbindingen enkele dagen na de geboorte zichzelf sluiten. Wanneer deze sluiten zou er dus geen zuurstofrijk bloed meer in het lichaam terecht komen, wat kan leiden tot hersenschade en overlijden.

Het is noodzakelijk dat er een operatie van het hart binnen de eerste 2 weken na de bevalling plaatsvindt. Bij een arteriële switch worden de bloedvaten terug op de juiste plaats aangesloten: de aorta wordt aan de linkerkamer verbonden, de longslagader aan het rechterkamer. Ook de kransslagaders, degene die de hartspier van zuurstof voorzien zullen mee moeten migreren. Tijdens deze operatie zal de hartlongmachine de taak van de longen en het hart overnemen om het kindje optimaal te ondersteunen. Ook na de operatie wordt het kind nog tijdelijk beademd om voldoende te kunnen herstellen.

Levensverwachting

Na een geslaagde operatie kan je kindje leven zoals elk ander gezond kind. Vaak zal men ervoor kiezen om het kindje blijvend op te volgen.