Ventrikelseptumdefect

Wat is het

Het hart bestaat uit twee voorkamers en twee kamers. Normaal gezien worden zowel de voorkamers als de kamers van elkaar gescheiden door een tussenschot. Wanneer er een gaatje is in het tussenschot van de hartkamers, spreken we van een ventrikelseptumdefect. Door de aanwezigheid van dit gaatje kan het bloed van de linkerkamer naar de rechterkamer stromen en zo opnieuw richting de longen gaan. Het extra volume bloed naar de longen zorgt ervoor dat de longen en het hart harder moeten werken, maar het lichaam krijgt minder bloed. Dit kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk in de longslagader of hartfalen.

Symptomen

Afhankelijk van de grootte van het gaatje kunnen de verschillende symptomen variëren. Een klein gaatje zal meestal vanzelf dichtgroeien en geeft geen klachten. Hoe groter het gaatje, hoe eerder de symptomen optreden:

♥ Hevig zweten

♥ Een zware of bemoeilijkte ademhaling

♥ Moeite om het kindje te voeden

♥ Slechte gewichtstoename

      

Behandeling

Afhankelijk van de grootte van het gaatje en de plaats ervan zijn verschillende zaken mogelijk. Een klein gaatje zal in de meeste gevallen vanzelf sluiten in de eerste 2 jaren.

  • Wanneer het gaat om een middelgroot gaatje, is er ook kans op spontane sluiting en wacht men af. Wanneer het niet sluit zal de cardioloog beslissen om toch een operatie uit te voeren.
  • Bij een groot gaatje is de kans op spontane sluiting zeer klein en zal de cardioloog het binnen de 3 à 6 maand na de geboorte sluiten.

Hiernaast is het spontaan dichtgroeien afhankelijk of het gaatje in de spier of in het membraneus deel van het septum zit. Een membraneus gaatje gaat namelijk nooit spontaan dichtgroeien.

Hoe wordt dit gesloten? Dit kan op 2 manieren:

Hartkatheterisatie

Hierbij wordt een parapluutje via de lies ingebracht om zo het hart te bereiken. Dit parapluutje wordt dan open geplooid ter hoogte van het defect om het te sluiten.

Na deze operatie zal je kindje gedurende 6 maanden medicatie moeten innemen, namelijk een lage dosis aspirine. Dit voorkomt het risico op het ontstaan van bloedpropjes ter hoogte van het hart.

Het eerste jaar na de ingreep is intensieve controle ook noodzakelijk. Daarna wordt jaarlijkse controle toch levenslang aangeraden om complicaties vroegtijdig op te sporen.

Operatie

Bij deze operatie wordt de borstkas van je kindje opengemaakt en neemt de hartlongmachine de functies van het hart en de longen even over.

Een klein gaatje zal gewoon dicht gehecht worden. Een groter gaatje wordt gesloten via een stukje weefsel van het hartzakje of via een stukje kunststof.

Het kindje zal even in het ziekenhuis moeten blijven, maar na een week mag hij/zij meestal naar huis. Tijdens deze dagen kan het zijn dat je kind de eerste dagen nog beademd wordt. Dit is vooral van toepassing bij de grotere VSD’s. Deze beademing wordt bekomen door medicatie en zal er voor zorgen dat je kind rustig kan recupereren. Eens het beter gaat, zal de medicatie afgebouwd worden en zal je kind weer spontaan ademen.

Levensverwachting

Kinderen met deze aandoening zullen na uitvoering van de operatie een normaal leven kunnen leiden.

Er is bij deze aandoening steeds een kleine kans op het later ontstaan van hartritmestoornissen. Dit is te wijten aan het feit dat er tijdens deze operatie dicht gewerkt wordt tegen het weefsel dat het hartritme regelt.