Prenatale screening

Echografie

Tijdens een echografie wordt je kindje in beeld gebracht. Hierbij kan er zowel informatie over de baby als over het vruchtwater, de moederkoek als eventuele afwijkingen verkregen worden.

Er worden tijdens de zwangerschap 3 echo’s gemaakt, eentje tijdens elk trimester. In het eerste trimester (voor de 12 weken) gebeurt dit via de vagina, daarna gebeurt dit via de buik. Het is belangrijk om te weten dat deze beelden nooit 100% zekerheid geven, maar het is wel handig om op tijd een eventuele behandeling op te starten.

Hieronder worden de verschillende echografieën per trimester besproken:

TRIMESTER 1 (tot 12 weken)

Tijdens deze eerste echografie staat de hartactiviteit van het kindje centraal. Tijdens dit moment gaat men op basis van echografische metingen de hoeveelheid vruchtjes en placenta’s nagaan. Daarnaast worden de beginnende structuur en de doorbloeding van het hart bekeken. Als laatste wordt ook de verwachte bevallingsdatum berekend.

Ook de nekplooimeting (11-14 weken) kan tijdens deze eerste echografie gebeuren. De dikte van de nekplooi en zijn omliggende weefsels wordt nagegaan. Een verhoogde meting (meer dan 3mm) geeft een verhoogde kans op een chromosomale afwijking, die kunnen gepaard gaan met een hartafwijking.

TRIMESTER 2 ( 13-26 weken )

Bij de tweede echografie wordt de structuur van het kindje van dichterbij bekeken. Ook het hartje wordt nader bekeken. Er wordt nagegaan of het hart uit 4 kamers en 4 kleppen bestaat, ook de bloedflow wordt nogmaals nagegaan. Via echografie kunnen 40-50% van de aangeboren hartafwijkingen opgespoord worden, afhankelijk van de aard en de ernst.

TRIMESTER 3 ( 27-42 weken )

In trimester 3 gaat men het uiterlijk van de baby observeren. Hierbij zal men het voorlopige gewicht en de lengte van het kindje mededelen. Ook de ligging van de placenta, de beweging en de ligging van het kindje en het hartritme wordt nagegaan. Tenslotte wordt de hoeveelheid vruchtwater gecontroleerd. Bij voldoende vruchtwater kan men er vanuit gaan dat de slikfunctie en het urinewegstelsel van de baby goed werken.