Sport en ontspanning

Hoewel sommige kinderen met een hartafwijking bepaalde limieten hebben omtrent het uitvoeren van sport, hebben ook deze kinderen nood aan sport en ontspanning.

Vaak speelt overbescherming van de ouders en opvoeders een rol in het minder actief zijn van het kind, vaak ontstaan door de misopvatting van de risico’s en de voordelen van voldoende activiteit. Zo hebben kinderen met een hartafwijking en verminderde activiteit meer kans op overgewicht en obesitas.

Voldoende lichaamsbeweging is dus van groot belang en hoeft niet worden geschrapt uit het leven omwille van een hartafwijking. Het is aangewezen om elke dag minimum 60 minuten te bewegen, gaande van lichte tot matige activiteit, mits enkele voorzorgsmaatregelen. Dit alles wordt uiteraard bekeken en besproken per soort hartafwijking.

Welke invloed heeft sport op het hart?

Wanneer je gaat sporten heeft je lichaam meer nood aan zuurstof en voedingsstoffen. Dit wordt uit het bloed opgenomen. Om opgenomen te kunnen worden moet er natuurlijk een goed transport zijn van deze stoffen. Dit wordt door het hart uitgevoerd, waarbij het krachtig gaat samentrekken. Het hart werkt hier dus net wat harder. Dit is zeker geen probleem voor personen met een aangeboren hartafwijking, integendeel!

Wanneer je sport, train je jouw hartspier. Op deze manier wordt ze sterker en kan ze meer bloed rondpompen per hartslag. Dit is dus eigenlijk heel goed voor mensen met een aangeboren hartafwijking, het hart wordt minder belast.

Let er wel steeds op dat je naar jouw lichaam luistert en je jouw grenzen kent. Op deze manier is sporten mogelijk en veilig!

Tips

♥ Een elektrische fiets kan een hulpmiddel zijn om het bewegen vlotter te maken, op deze manier moet je minder inspanning doen.

♥ Zorg ervoor dat je steeds iemand kan bereiken in nood, op deze manier is er minder angst, zowel bij je naasten als bij jezelf.

♥ Sluit je aan bij een sportclub.

♥ Zoek hulpmiddelen om bewegen makkelijker te maken.

♥ Sporten hoeft niet steeds heel intensief zijn, ook yoga of een kleine wandeling telt! Ook yoga tijdens de zwangerschap kan helpen.

♥ Sport samen! Het is leuker en er is iemand bij jou.

Wil je meer weten over eventuele organisaties? Hieronder vindt u enkele links naar interessante websites:

http://www.fitkids.nu/

http://www.beweegzoeker.nl/

www.sportgeneeskunde.com